5 tips om het beste afscheidscadeau te vinden voor een collega

Het beste afscheidscadeau: Collega’s komen en gaan. Als een collega weggaat wil je deze natuurlijk een cadeau geven waarmee je aangeeft dat je zijn of haar tijd bij jullie hebt gewaardeerd. Ook wil je zeggen dat je degene die weggaat veel succes wenst met wat hij of zij gaat doen. Een afgezaagd cadeau zou als uitwerking kunnen hebben dat je collega met een naar gevoel het bedrijf verlaat. Ben jij de gelukkige die het geld mag inzamelen en het cadeau mag gaan kopen, dan zal je merken dat dit nog niet zo makkelijk is als je in eerste instantie had gedacht en dat het lastig is om met een cadeau het juiste gevoel achter te laten. Hier vind je 5 tips waarmee je een passend en geschikt afscheidscadeau kunt vinden voor je collega. 

  1. Creëer een ervaring

Het is de bedoeling dat jullie collega met een goed gevoel terugdenkt aan zij of haar tijd bij het bedrijf. Dit kun je doen door een laatste knallende ervaring te creëren waar iedereen van geniet. Neem je collega die weggaat dus mee op een dagje of een avondje uit. Dit kan een lekker etentje zijn bij een goed restaurant, een avondje bowlen, een dagje naar de Efteling of het bezoeken van een dierentuin. Waar jullie naartoe gaan kun jij het beste beslissen. Op die manier kunnen jullie nog één keer tijd met elkaar doorbrengen buiten het werk om en kun je aangeven hoeveel plezier je hebt gehad samen te werken met deze persoon het beste afscheidscadeau! 

  1. Leg een ervaring vast

Misschien is een dagje/avondje uit voor jullie niet geschikt, maar heb je wel voldoende goede herinneringen aan deze persoon. Deze kun je gebruiken om een gepersonaliseerd cadeau te maken die hij of zij mee kan nemen. Elke keer als hij of zij er dan naar kijkt zal dit goede herinneringen opwekken over de tijd bij jullie. Hiermee geef je aan dat je deze herinneringen waardeert. Dit kan bijvoorbeeld een mok zijn met foto’s, een tegel met een bericht, een theedoos met een foto erop of een fles goede wijn met een gepersonaliseerd etiket. Combineer de herinnering met een bericht waarmee je hem of haar geluk wenst in de toekomst en je hebt een goedkoop cadeau dat tegelijkertijd jullie dankbaarheid als succeswensen uit.

  1. Een goed doel

Als een persoon weggaat, dan kan het zijn dat hij of zij ergens anders naartoe verhuist of op reis gaat. Of dit nu binnen Nederland is of naar het buitenland, in die gevallen heeft hij of zij niets aan grote afscheidscadeau`s die niet in de koffer passen. Je kunt dan overwegen het ingezamelde geld te investeren in een goed doel. Laat de persoon die weggaat een dier adopteren, bijvoorbeeld. Een goed idee ook, als hij of zij in Nederland blijft, is het adopteren van een kip zodat ze altijd van de lekkerste eieren kunnen genieten. Ook kun je duurzame cadeaus overwegen zoals een geschenk van de Wereldwinkel of een Ecokadobon. 

  1. Een etentje of dagje uit

In sommige gevallen kun je ook je dankbaarheid uiten door degene die weggaat een dagje uit aan te bieden met zijn of haar partner, een familielid of een vriend. Dit kun je doen door een luxe middag in een spa of sauna te organiseren, of een weekend in een weelderig hotel. Is de persoon iemand die liever wat actiefs doet, dan kun je een dagje karten aanbieden of kaarten voor een concert. En weet je eigenlijk niet zo goed wat deze persoon zou willen, maar vind je een dagje uit wel een goed idee, dan zijn er talloze cadeaubonnen waarmee zij of hij zelf kan beslissen hoe deze dag te besteden. Misschien maak je dan zelf geen deel uit van de aangelegenheid, je geeft degene die weggaat wel een heerlijk dagje of avondje uit waar hij of zij zorgeloos van kan genieten. 

  1. Een speciale reden om weg te gaan

Er zijn ook mensen die er tijdelijk tussenuit gaan, bijvoorbeeld om een paar maanden te gaan reizen, om op zwangerschapsverlof te gaan of met zorgverlof. In die gevallen kun je ongetwijfeld een cadeau vinden dat aansluit bij de reden waarom deze persoon vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan een mooie pen en een dagboek waarmee hij of zij de ervaringen van de reis kan vastleggen. Een mooie kraammand met spullen voor de nieuwe baby of een luiertaart voor als iemand op zwangerschapsverlof gaat. Gaat iemand tijdelijk weg om voor een familielid te zorgen, dan is dit natuurlijk geen leuke aangelegenheid. Je kunt dan overwegen een boek te geven als afscheidscadeau, een abonnement op een tijdschrift of een bon waarmee hij of zij leesvoer kan aanschaffen om de tijd mee door te komen.