6 voordelen van het eten van rauwe honing

0
957

Rauwe honing bevat van nature voedingsstoffen en enzymen die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen en medische toepassingen hebben. Misschien is het daarom dat het door de geschiedenis heen als een folk remedie is gebruikt. Tegenwoordig is ruwe honing nog steeds een populaire voeding en het wordt zelfs in sommige ziekenhuizen gebruikt als een medische behandeling voor wonden. Deze gezondheidsvoordelen zijn echter specifiek voor on-gepasteuriseerde honing.

Fabrikanten verwerken het grootste gedeelte van honing producten die je in supermarkten vindt. Het verwarmen van de honing helpt de kleur en textuur te verbeteren en verwijdert ongewenste kristallisatie. Helaas worden dan ook antioxidanten en bacteriën verwijderd of vernietigd tijdens het proces.

Als je geïnteresseerd bent in het eten van rauwe honing, dan kan je deze producten het beste kopen bij een lokale producent.

Bekijk enkele gezondheidsvoordelen die rauwe honing te bieden heeft:

1. Ruwe honing is een goede bron van antioxidanten

rauwe honing bevat antioxidanten die fenolverbindingen worden genoemd. Sommige soorten honing bevatten even veel antioxidanten als fruit en groenten. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen cel schade als gevolg van vrije radicalen.

Vrije radicalen dragen bij aan het verouderingsproces en kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten zoals kanker en hartaandoeningen. Studies tonen aan dat polyfenolen in honing mogelijk een rol spelen bij het voorkomen van hartziekten.

2. Antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen

Rauwe honing kan ongewenste bacteriën en schimmels doden. Het bevat van nature waterstofperoxide, een antisepticum. Verschillende ziekenhuizen in Europa hebben Manuka-honing gebruikt tegen methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), een type stafylokok besmettelijke infectie die resistent is geworden tegen antibiotica. De effectiviteit van honing als antibacterieel of antischimmelmiddel is afhankelijk van het type honing.

3. Rauwe honing geneest wonden

Manuka honing wordt ook in medische omgevingen gebruikt om wonden te behandelen, omdat het een effectieve kiemmoordenaar is. Onderzoekers geloven dat dit komt omdat het naast het natuurlijke waterstofperoxide extra antibacteriële eigenschappen heeft.

Studies tonen aan dat Manuka-honing de genezingstijd kan verlengen en infecties bij wonden kan verminderen. De honing die in een ziekenhuisomgevingen wordt gebruikt, is echter van medische kwaliteit, dit betekent meestal dat het veilig en steriel is. Verwacht geen verwondingen te behandelen met honing die je bij een supermarkt koopt.

4. Rauwe honing is gevuld met fytonutriënten

Fytonutriënten zijn verbindingen die worden aangetroffen in planten en die de plant beschermen tegen schade. Sommigen kunnen bijvoorbeeld insecten weghouden of de plant beschermen tegen UV-stralingen.

Fytonutriënten bieden zowel antioxiderede als ontstekingsremmende voordelen, die u helpt een goede gezondheid te behouden. Omdat de honing is gemaakt van planten, heeft het ook fytonutriënten. Deze waardevolle voedingsstoffen zijn uniek voor rauwe honing en verdwijnen wanneer rauwe honing wordt verwerkt.

5. Helpt bij problemen met de spijsvertering

Honing wordt soms gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals diarree te behandelen, hoewel er niet veel onderzoek is om aan te tonen dat het werkt. Blijkt het echter effectief te zijn als een behandeling voor Helicobacter pylori (H. pylori), een veel voorkomende oorzaak van maagzweren. (Maagzweren komen in de maag of het spijsverteringsstelsel voor.) 1-2 theelepeltjes op een lege maag nemen zou de pijn verzachten en helpen bij het genezingsproces.

6. Verzachting bij een zere keel

Ben je verkouden? Probeer een lepel honing. Honing is een oude remedie tegen keelpijn. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je hete thee met een citroen. Het werkt ook als een hoest onderdrukker.

Onderzoek toont aan dat honing net zo effectief is als dextromethorphan, een veel voorkomend ingrediënt in hoestmiddel tegen hoest. Eet gewoon een of twee theelepels rauwe honing.

Zijn er risico’s?

Naast nuttige bacteriën en voedingsstoffen kan rauwe honing ook schadelijke bacteriën, zoals botulisme, bevatten. Dit is vooral gevaarlijk voor baby’s, dus je moet nooit rauwe honing geven aan baby’s jonger dan een jaar oud.

Botulisme veroorzaakt symptomen die lijken op voedselvergiftiging (bijvoorbeeld misselijkheid, braken, koorts) bij volwassenen. Raadpleeg uw arts als u een van deze symptomen ervaart na het eten van rauwe honing!