Handspinners de trend van 2017 of toch de fidget spinner?

Handspinners – de trend van 2017?

Als jij ondertussen niet weet wat een handspinner, of fidget spinner, is dan ben je in de grote minderheid. Deze speeltjes, die in 2017 razend populair werden, zijn ontwikkeld om mensen die zenuwachtig zijn af te leiden en te kalmeren. Het Engelse woord fidget staat voor wriemelen/onrust en blijkt een positieve uitwerking te hebben op mensen met bijvoorbeeld ADHD, ADD, autisme en OCD. Ook mensen die proberen te stoppen met roken kunnen er hun voordeel uit halen. De fidget spinner biedt namelijk een afleiding die weinig cognitieve vaardigheid vraagt maar die de hersenen wel een extra proces laat verwerken. De fidget spinner is ondertussen een groot succes en is om bovenstaande reden veel gezien op kantoren en ook toegestaan op sommige scholen.

Wat is een fidget spinner?

De handspinner is een speeltje dat meestal is gemaakt van hout, plastic of metaal en die je dus kunt gebruiken om mee te wriemelen. Dit is vergelijkbaar met de uitwerking van bijvoorbeeld een stressbal of een fidget cube. De spinner kan verschillende vormen hebben, maar in het midden bevindt zich een kogellager. Deze kogellager kun je tussen je duim en wijsvinger houden en laten draaien of je kan hem op de tafel leggen en laten draaien. Je kunt een handspinner al kopen voor een paar euro’s maar er zijn ook exemplaren beschikbaar voor meer dan 100 euro. Fidget spinners zijn aantrekkelijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen en dit is de grootste reden achter het enorme succes.

Wat kun je met een handspinner?

Dit alles lijkt vrij nutteloos als het zo beschreven wordt, maar de fidget spinner is vandaag de dag echt razend populair en zelfs verslavend te noemen. Er zijn verschillende spellen ontworpen omtrent de, zoals een wedstrijd wie zijn spinner het langste kan laten draaien met maar één duw of wie de spinner het beste op zijn vingers kan balanceren. Natuurlijk zijn er ook een groot aantal trucs ontwikkeld die je met spinners kunt doen. Net als een jojo lijkt een fidget spinner in eerste instantie niet echt opwindend, maar als je je erin gaat verdiepen zal je zien dat er meer mogelijk is dan je zou denken. Wedstrijden zijn dan ook erg goed bezocht en de fidget spin kampioenen hebben er zeker wel talent voor. Ondertussen is de langste spin met een handspinner ook opgenomen in het Guinness Book of World Records, zowel op de vinger als bijvoorbeeld op de neus.

De voorgeschiedenis van de fidget spinner

Waar komt dit apparaatje precies vandaan? Het is in 2015 pas op de markt gebracht, maar eigenlijk zoeken mensen al heel lang naar iets dat hen van hun zenuwen af kan helpen en kalmeren. Er zijn degenen die beweren dat de spinner voortkomt uit de Japanse animatieserie Explosive Shoot Beyblades waarin een groep kinderen het tegen elkaar opneemt met een bepaald soort tollen, de Beyblades. Deze tollen lijken verdacht veel op de fidgetspinners en werden ook geproduceerd als speelgoed. Bij kinderen, de fans van deze animatieserie, waren deze Beyblades erg in trek. In de blockbuster Inception met Leonardo di Caprio is ook een centrale rol voor een tol weggelegd. Deze professionele tol bleek erg populair vooral bij volwassen mannen die hier zonder problemen 30 euro voor neer wilden leggen. Toen in 2016 de fidget cube werd gelanceerd overschreden de verkoopcijfers al heel snel de verwachtingen en werd het duidelijk dat er behoefte was aan een friemelspeeltje, vooral bij volwassenen.

Aan wie hebben we de fidget spinner te danken?

De uitvinding van de fidget spinner wordt soms gecrediteerd aan Catherine Hettinger uit Amerika. Zij had in 1993 al een kalmeringsspeeltje uitgevonden die bestond uit een plastic schijf met een bult in het midden zodat je deze op je vinger kon laten draaien. Dit werd echter nooit echt een succes en het patent op dit speeltje verliep in 2005. Scott McCroskey uit Seattle is degene die de fidget spinner zoals we die vandaag de dag kennen op de markt bracht in 2015. Hij noemde deze de Torqbar en was gericht op de liefhebbers van professionele tollen. De Torqbar kostte dan ook meer dan 100 euro, maar was vrijwel direct uitverkocht. Hierna kwamen er steeds meer fidget spinner producenten en de prijs ging snel naar beneden. In 2017 sloeg de rage over van volwassenen naar kinderen en ook nu worden er nog steeds ontzettend veel handspinners verkocht in verschillende uitvoeringen.

De toekomst van de handspinner

Zoals met elke rage het geval is, zal ook de rage van de fidget spinner op den duur waarschijnlijk overwaaien. Het verschil tussen de fidget spinner en andere rages op het speelplein is dat de handspinner kinderen en volwassenen aanspreekt en dat de doelgroep dus ontzettend groot is. Ook is uit onderzoek bewezen dat de fidget spinner wel degelijk kan helpen bij stress en andere mentale aandoeningen. Om die redenen zou het kunnen zijn dat de fidget spinner een rage is waar we nog vele jaren aan mee kunnen blijven doen.