Hoe verwijder je vlekken uit je kleding? Wasadvies en Vlekkentips

Wastips en vlekken verwijderen

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in de wasmachine! Met kinderen heb je nu eenmaal veel was. En er worden veel vlekken gemaakt! Daarom hieronder een aantal tips.

De hier aangedragen tips zijn met grote zorg samengesteld. www.iwantthatmusthave.nl draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de tips en kan niet aansprakelijk worden gesteld. Lees aanwezige labels en gebruiksaanwijzingen altijd goed door en volg deze op.

Nieuwe kleding

Nieuwe kleding kan er door verkeerd wassen al snel verwassen uitzien. Onze merken staan voor kwaliteit; de kleding blijft bij goed wassen lang mooi. Wij geven je graag een paar wastips om je nieuwe Pasquale’s kinderkleding nog langer mooi te houden.

Algemeen

Nieuwe tere kleding (vooral met verschillende kleuren in de stof) kun je het best eerst in een emmer koud of lauw water met een klein druppeltje fijnwasmiddel doen. Blijf erbij en kijk of het water snel verkleurt (dan geven de kleuren nog af). Verkleurt het water niet (meer) bij de volgende keer wassen, dan kun je het die keer daarna in de wasmachine wassen (meestal 30 graden, maar check het label).

Azijn staat er om bekend dat het kleuren langer mooi houdt:

Nieuwe kleding zou minder krimpen en minder kleur afgeven als het (voordat je het nieuwe kledingstuk wast) geweekt wordt in een emmer koud water met een scheutje azijn.
Een scheutje azijn bij elke wasbeurt in de wasmachine zou helpen de kleuren langer mooi te houden en het werkt tegelijkertijd als een wasverzachter.
Let wel op bij onverdunde azijn op kleding; de azijn kan een verkleuring veroorzaken.
Van nieuwe kleding kunnen de kleuren afgeven, dus sorteer het wasgoed en gebruik het juiste soort wasmiddel (witte was, bonte was, donkere kleuren, wolwasmiddel, enz.).

Gebruik nooit te veel wasmiddel (beter te weinig dan te veel). Kleding heeft echt te lijden onder het gebruik van te veel wasmiddel. De juiste dosering hangt af van:

De hardheid van het leidingwater. In Ulft is de waterhardheid ongeveer 11.6 dH; het water is hard. Vanaf 2.7 dH vormt zich kalkaanslag.
De mate van vuilheid van het wasgoed.
Was kleding binnenstebuiten.

Wees voorzichtig met de droger!

Jeans

Jeans blijft langer mooi en krijgt geen witte strepen (kleurslijtage) wanneer je maximaal drie kledingstukken binnenstebuiten in de machine doet, en deze wast met een vloeibaar wasmiddel op het programma voor fijne was. Centrifugeer daarbij ook op een laag toerental.

Blousjes en overhemden

Blousjes en overhemden zijn vaak gemaakt van een erg tere stof. Zet daarom alle knoopjes open, ook die van de kraag, voor je ze in de wasmachine stopt. Wanneer je ze dicht laat, bestaat de kans dat de knoopsgaten scheuren door het gewicht van andere kleding. Bij kreukvrije stoffen is het belangrijk dat je vlekken van tevoren behandelt. Deze stoffen hebben namelijk de neiging om vuil vast te houden.

Wol

Wol moet voorzichtig gewassen worden met een speciaal wolwasmiddel. Wol kan met de hand gewassen worden, maar machinewas met een fijn wolwasprogramma is soms beter. Met de hand wassen kan problemen opleveren omdat de temperatuur soms te heet is. Je lichaamstemperatuur is namelijk al 37°, dus met een wolwasje van 30° was je al snel te heet! Je zou het kledingstuk ook in een waszak kunnen doen, dan rekt het minder uit in de wasmachine.

Als wol toch gekrompen is bij het wassen, dan kan je proberen de schade te beperken door wol te gaan strijken. Dit doe je met een stoomstrijkijzer. Maak een theedoek nat en leg deze over het wollen artikel. Zet het strijkijzer op stomen (niet te heet!). Vervolgens strijken en voorzichtig oprekken. Zorg ervoor dat de theedoek nat blijft. Heb je het hele artikel gestreken, leg het dan liggend te drogen zodat het in vorm kan komen. Misschien was het al te laat, maar het is het proberen waard!

Badkleding

Zwemmen is leuk, maar zeezout en chloor zijn een regelrechte aanslag op je favoriete badpak of bikini. Kleuren vervagen of veranderen, de stof gaat uitzetten, de elasticiteit vermindert… Spoel badkleding daarom onmiddellijk uit na het zwemmen en was het met de hand of in de wasmachine op het handwasprogramma. Laat gewoon drogen aan de lucht.

Dons

Wanneer je een dons jack hebt gewassen, is het verstandig om het te luchten in een droogtommel met een aantal tennisballen. Het dons wordt dan weer opgeblazen en de klontering vermindert. Daarna kan het dons verder los gemaakt worden door het voorzichtig uit elkaar te trekken en op te schudden.

De meeste drogers hebben een luchtprogramma waarbij geen warme lucht wordt gebruikt.
Gebruik alleen koude lucht, en laat de droger niet te lang draaien (eerst een paar minuten proberen).
Kreukstoffen

Kleding gemaakt van kreukstoffen kun je het beste wassen in een oude panty. Hierdoor blijft de kreuk er goed inzitten. Strijken hoeft niet!

Strijken

Strijk applicaties/prints niet, of keer het artikel eerst binnenstebuiten. Blousjes van katoen/polyamide niet te heet strijken! Zelfs al zit er maar 10% polyamide in (is hetzelfde als nylon), dan is op “lauw strijken” voldoende (1 stip op je strijkbout). Te heet strijken geeft problemen, de polyamide smelt en de stof scheurt.

Vlekken verwijderen

Kinderen maken vaak vlekken. En helaas zijn dat bijna altijd moeilijk te verwijderen vlekken. Wij hebben een paar moeilijke en vaak voorkomende vlekken geselecteerd met tips om ze uit je kleding te krijgen:

  1. Was kleding met vlekken zo snel mogelijk.
  2. Identificeer de vlek en het weefsel.
  3. Probeer de middeltjes die hieronder staan altijd eerst uit op een onzichtbare plaats!

Grasvlekken

Er zijn 4 mogelijkheden om gras-vlekken uit kleding te verwijderen:

  • Wassen met een scheutje ammoniak in je water.
  • Deppen met alcohol.
  • Wassen in heet water in combinatie met een scheut ammoniak en een scheut spiritus.
  • De vlek nat maken en suiker op de vlek toebrengen. Na ongeveer 1 uur kan je de suiker verwijderen van de vlek.

gewoon wassen.

Kauwgomvlekken

Stop het kledingstuk enkele uren in de vriezer tot de kauwgom hard is geworden.
Daarna kun je de hard geworden kauwgom gemakkelijk afschrapen.
Indien nodig kan het nabehandeld worden met alcohol of tri.

Chocoladevlekken

Behandel de vlek met tri of alcohol.
Laat de vlek uitharden in de koelkast.
Verwijder de overtollige chocolade voorzichtig eraf met een doekje.

Balpenvlekken

Dep de vlek met ammoniak of spiritus tot er bijna geen inkt meer zichtbaar is.
Was het kledingstuk daarna met een beetje groene zeep en lauw water.

Inktvlekken

inktvlekken kan je het beste schoonmaken door te deppen met melk, lukt het niet met deppen dan is het verstandig om de vlek eerst in te laten weken met melk.
Een andere manier is de inktvlek met gekookt water van witte-bonen en hiermee te deppen.
Ook mogelijk is de vlek te verwijderen met azijn, maar let dan op voor verkleuren. Probeer het eerst op een onzichtbare plaats!

Bloedvlekken

Er zijn 3 manieren om bloed-vlekken te verwijderen uit kleding:

Direct met absorberende keukenpapier af deppen waarna je vervolgens een beetje groene zeep met lauw water na wast.
Ook kan je de vlek met lauw water soda of zout laten intrekken. hierna kan je gewoon het kleding stuk wassen.
Ook kan je een aspirientje oplossing in koud water. De vlek daarin onderdompelen en het kledingstuk daarna gewoon wassen.

Vergeelde witte kleding

Is witte kleding vergeeld, was het dan met citroensap (in water) en daarna in de wasmachine.
Gebruik geen chloor om kleding te bleken want dat tast je stof aan.
Wordt witte was grauw, voeg dan een steradent tablet toe.
Een andere manier om grauwe witte was wit te krijgen is het toevoegen van een schepje bakpoeder.

Heb je handige tips of weetjes, zet je tip of weetje onderin de reacties!