Ideeën voor het recyclen van je kerstboom!

Je hebt lekker de kerstdagen gevierd en geniet nog even na van de feestdagen. De kerstboom moet echter nog opgeruimd worden. Jaren geleden heb je de kunstkerstboom al weg gedaan omdat het opzetten en afbreken van de boom ook veel tijd heeft gekost, en je mist toch de kerstsfeer van een echte boom. In het opruimen van een echte kerstbom heb je echter ook geen zijn.  Je hebt de mogelijkheid om de kerstboom op de normale manier op te ruimen.

Maar natuurlijk is het een beetje treurig om de kerstboom zomaar aan de straat te zetten of deze naar een inzamelpunt in de gemeente te brengen. Daarnaast willen sommige consumenten de kerstboom in de tuin planten. Er zijn echter nog meer mogelijkheden voor het opruimen van je kerstboom.

Een kerstboom recyclen is bijvoorbeeld niet zo lastig al het lijkt. Het is een natuurlijk product, en daardoor 100% recyclebaar. Als je een tuintje hebt, kun je met het afval heel wat groene initiatieven uitvoeren.

Composteren

De takken van een kerstboom zijn heel erg geschikt voor het composteringsproces. Je kunt ze gebruiken als basis voor de composthoop. Je kunt de takken in combinatie met grasafval of andere takken op de bodem van de composthoop neerleggen. Hiermee creëer je een uitstekende luchtcirculatie voor het composteringsproces. Vervolgens kun je de compost weer uitstrooien in je tuin. De stam van de kerstboom kun in kleinere stukken zagen en gebruiken als hout voor een (buiten) kachel.

Plantenbeschermer

De takken van een kerstboom kunnen een uitstekende bescherming bieden voor planten tijden een vorstperiode. De takken hebben namelijk een uitstekende isolerende werking tegen de kou. Knip alle takken van de kerstboom met een snoeischaar en bedek daarmee de planten als het vriest. Niet vergeten om de takken weg te halen na de winterperiode.

Vogelboom

Je kunt de boom op een onopvallende plek in de tuin planten. Dit moet niet, maar mag wel. Je hangt de takken vervolgens vol met vetbollen, pinda’s, zaadjes of ander vogelvoer. De boom geven de vogeltjes extra bescherming. Tijdens de winterperiode vergaan de takken vanzelf. In het voorjaar kun je restanten van de boom makkelijk hakselen of verkruimelen en gebruiken als compost voor de tuin.

Bovenstaande voorbeelden zijn relatief makkelijk uit te voeren. Heb je geen tuin, dan bieden veel gemeentes aan om de kerstboom op te komen halen samen je GFT-container. De kerstbomen moeten dan wel vrij zijn van potten, plastic en versierselen. Daarnaast kun je een boom bijna in alle gevallen gratis afgeven op een milieustraat van de gemeente. Veel gemeentes organiseren ophaaldagen voor kerstbomen, kijk voor de datums op een website van je gemeente.

Met bovenstaande tips hopen we dat het opruimen van een kerstboom een leuke activiteit wordt. Daarnaast is er nauwelijks milieubelasting.

Jouw kerstboom online bestellen? Neem dan eens een kijkje op https://kerstboomthuisgeleverd.nl/