Low Budget Activiteiten Kerstvakantie – Kerstcadeau Man?

Kerstcadeau Man: Low budget, klinkt misschien ook wel weer een beetje ‘goedkoop’. Maar ook wij merken elk jaar weer dat december een dure maand is. 
Je neemt je voor om goedkope cadeautjes te kopen voor Sinterklaas maar ‘ach, die van 20 euro is toch iets beter en gaat langer mee’ en met de Kerstdagen ‘doen wij écht niet aan cadeautjes hoor’.
Ken je dit ook? Uiteindelijk ligt er op Kerstavond ineens een berg cadeautjes onder de kerstboom, ziet er toch toch veel gezelliger uit!
Ja, zo zijn wij allebei, jaar in jaar uit…

Voorspelbaar eigenlijk he? Gelukkig zijn wij in het onderwijs gezegend met een 13e maand. Maar dit geld is vaak al uitgegeven voordat we het op onze bankrekening hebben. Een nieuwe keuken of uitbouw, sparen dus! Of een grote uitgave zoals een nieuwe camera.

De kerstvakantie kan volgepland zitten met familie-uitjes maar aan de andere kant zijn dit ook altijd van die lange dagen. Wachten tot de familie komt, wachten tot we gaan eten, ouderwetse Home-Alone films kijken en een beetje voor de buis hangen. Beisa gaat ouderwets quality-time opdoen met de familie. Ja heel cliché, zelfs het gourmetstel gaat aan. Kun je nagaan. Als ik diep in mijn hart kijk, wil ik niets liever dan van die fantastische tafels dekken met allerlei speciale en gezonde traktaties. Maar ja, gast zijn is ook heel fijn ;).
Dit jaar doen wij het met malko anders, wij gaan op Eerste Kerstdag een pretpark verkennen samen met malko’s vriendinnetje!
Niet echt low-budget maar de rest van de dagen ondernemen wij ook graag wat activiteiten, zeker als malko’s papa lekker vrij is (Kerstcadeau Man). Vandaag wat tips om tóch leuke dingen te doen die niet al te veel geld kosten.

Kinderboekenmuseum Den-Haag

N.a.v. een tip van een van onze bezoekers zijn wij toch eens even gaan neuzen op de website. Perfect te combineren met een dagje shoppen in Den-Haag of een lekkere strandwandeling op het strand van Scheveningen.
Momenteel zijn er in het Kinderboekenmuseum verschillende tentoonstellingen.
Voor kinderen van 2-6 jaar is er ‘ABC met de dieren mee’ waar bekende figuren zoals Dikkie Dik, Pim en Pom, de Kleine IJsbeer en Rupsje Nooitgenoeg te zien zijn.
Voor kinderen van 2-6 jaar is er ook de vaste tentoonstelling ‘Kikker’ waar de kindjes bijvoorbeeld leren over emoties.
Voor de oudste kinderen vanaf 7 jaar is er de tentoonstelling ‘Papiria’ over boeken, verhalen, strips en raps.

Voor kinderen betaal je 6 of 7 euro en voor volwassenen ligt de prijs iets hoger: € 8,50.
Heb je een Rotterdam- of Den-Haagpas, dan kun je gratis naar binnen.

Winter Wonderland

In veel steden kun je tijdens de winterse vakantiedagen genieten van een ‘Winter Wonderland’. In Vlaardingen, Schiedam en Dordrecht bijvoorbeeld kun je lekker schaatsen op een ijsbaan middenin de stad met soms ook leuke eettentjes eromheen. Alleen al het proeven van de gezellige sfeer is een reden om eens een kijkje te nemen. Vaak worden er in de vakanties ook speciale optredens of evenementen georganiseerd. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, dat ligt aan de activiteiten.
Een paar uurtjes schaatsen varieert tussen de 3,50 en 7,50 euro.

Binnenspeeltuin

I know, niet het meest sfeervolle uitje tijdens de kerstvakantie maar daardoor zéker niet minder geliefd bij de kinderen. Wij gaan regelmatig naar een binnenspeeltuin met malko, vooral de peuterochtenden zijn hier favoriet. Lekker rustig en voor een klein prijsje kunnen peuters zich prima vermaken. Na een paar uurtjes zijn ze he-le-maal versleten en zullen de rest van de dag lekker rustig zijn of zelfs lekker slapen. Helaas worden de peuterochtenden geschrapt tijdens vakanties (begrijpelijk) dus de prijs zal iets hoger liggen maar meestal ben je tussen de 3 en 7 euro kwijt voor een dagje spelen. Papa’s en mama’s zijn meestal gratis!

Kijk op Google naar een leuke binnenspeeltuin bij jou in de buurt!

Om verveling te voorkomen gaan wij graag naar verschillende binnenspeeltuinen hier in de regio. Laatst zijn we in Dordrecht bij Lizz 4 Kidzz geweest.

Lekker uitwaaien op het strand…

Juist in dit seizoen is het ook heerlijk om buiten actief te zijn. Goed voor de weerstand. En er wordt inmiddels weer heel wat gesnotterd, lang leve de peuterspeelzaal. Even goed aankleden en lekker eropuit. Zo’n zandkasteel kan ook heel goed in hartje winter worden gebouwd, even het tempo wat verhogen om té koude vingertjes te voorkomen. Lekker met je schoenen door het schuim van de zee banjeren, net als in bad maar nu: schoppen tegen het schuim! Wil je even de tijd alleen met je gezinnetje, dan zoek je een rustig strand op waar de strandtenten vooral in de zomer open zijn. Zorg zelf even voor een lekker kleed, wat hapjes en misschien wat chocomel? Of je zoekt natuurlijk juist een strand op waar je ook in de winter goed kunt vertoeven. Een sfeervol strandtentje opzoeken is weer een extra bezigheid.

Een aantal voorbeelden om je een idee te geven:

Lodge, een pop-up restaurant in Noordwijk (staat op de to-do hier).

Eerlijk en authentiek, daar streeft The Coast naar in Monster.

Of natuurlijk het strand van Scheveningen, waar je ALLE kanten mee op kunt: shoppen, schaatsen, lekker eten en drinken. De dag na kerst de opbouw van een vrolijk Vreugdevuur om op Oudjaarsavond te branden? Inclusief een Nieuwjaarsduik daarna in de vakantie? Wij niet hoor…

Niets mis met thuisactiviteiten!

In de herfstvakantie schreven wij ook al een blogje over activiteiten die je met je kinderen kunt ondernemen binnenshuis (lees dit artikel hier).
Door de speciale, feestelijke dagen hangt er toch een ander sfeertje rondom deze vakantie.
Om die lijst aan te vullen hier nog wat leuke ideeën: kerst- en winterknutsels!
Allen komen van Pinterest.

Perfecte knutselactiviteit om met een dreumes, peuter of kleuter te maken.
Alleen papier en verf zijn nodig!

Aan de slag met een eierdoos.

Leuk om met de iets oudere kinderen te maken. Een oud boek verknippen, een potje met wat oase en mos en voilá!

Voor de iets minder creatieve kinderen: potjes vullen om kerstkoekjes te maken. Leuk als cadeautje voor bijvoorbeeld de Oma’s!

En hier krijg je de grote jongens misschien ook nog aan het knutselen 😉

Kerstkaarten!

Ik ben zelf niet echt fan van kerstkaarten maar als ik ze dan zie binnendruppelen vind ik het toch wel een beetje sneu. Vooral voor directe familieleden en bijvoorbeeld de buren. Samen met Malko kerstkaarten beschrijven of zelfs maken is dan toch ook wel weer heel erg leuk. Daarna samen op pad om ze langs te brengen.

Kijk hoe schattig! Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Witte kaartjes kopen en een kind kan de was doen!

Ben je zelf iets minder creatief of ben je gewoon helemaal weg van deze te gekke kaartjes? Ze zijn te koop bij Koetjes en Kaartjes en ik had zoveel leuke gezien dat ik maar een hele berg heb besteld. Door fantastische teksten die hierop staan, hebben we al een hoop voorpret. Fantastisch om door Beisa aan iedereen in de familie cadeau te geven, met uiteraard een heel unieke tekening op de achterkant!

Zo ontzettend leuk verpakt. Om zelf al blij van te worden…

Met leuke kleine accessoires als klemmetjes en kettinkjes direct als cadeau op te hangen. Snel, klein prijsje en zelfbedacht. Klaar!

Bij ons is het na dit lijstje toch wel aardig gaan kriebelen! Ik denk dat onze eerste activiteit maandag of dinsdag kerstkaartjes maken wordt!
Wat vinden jullie leuk om te gaan doen???

Have fun!