Beoordeling Miinto – online winkelen bij kleine fashion retailers

Wat is Miinto? Miinto is een Deens bedrijf, in 2009 opgericht door Mike Radoor en Konrad Kierklo. Wanneer je door de winkelstraten van jouw woonplaats loopt, kun je duidelijk zien dat het steeds moeilijker wordt voor kleine boetiekjes om open te blijven. Deze vaak gespecialiseerde winkeltjes ondervinden veel concurrentie van online retailers die potentiele klanten wegkapen door een combinatie van gebruikersgemak en gunstige prijzen te kunnen bieden. Dit is dan ook een van de grote redenen waarom kleine modeboetieks steeds vaker moeten sluiten en de hoofdstraat wordt gedomineerd door grote winkelketens en warenhuizen. Er zijn echter modeliefhebbers die zich over deze kleine winkeltjes ontfermen en hen een mogelijkheid bieden de concurrentiestrijd met online retailers aan te gaan. Miinto is op dit gebied al 8 jaar een grote naam.

Wat is Miinto?

Miinto is een Deens bedrijf, in 2009 opgericht door Mike Radoor en Konrad Kierklo. Terwijl ze door de winkelstraten liepen schrokken ze naar eigen zeggen van het aantal kleine winkels die recentelijk de deuren hadden moeten sluiten. Ze besloten deze kleine boetieks te helpen en hen een platform aan te bieden waarmee ook zij hun waren online te koop konden zetten. Miinto was geboren en door kleine retailers een online verkoopluik te geven hoopten Radoor en Kierklo deze boetieks een bredere doelgroep te verschaffen en uiteindelijk betere verkoopcijfers. Het concept bleek succesvol en Miinto werd al snel uitgebreid naar andere landen, zoals Zweden, Nederland, Noorwegen en België.

Miinto in Nederland

Bij Miinto kun je dus zonder schuldgevoel online winkelen, omdat de opbrengst van wat jij aanschaft nog steeds rechtstreeks naar de winkel in de winkelstraat gaat. De website is als het ware een online etalage die de retailer een extra mogelijkheid biedt haar spullen te koop te zetten. In Nederland werd Miinto in 2012 gelanceerd en hebben zich ondertussen ruim 220 boetieks aangesloten. Dat betekent dat jij als winkelier een ruim aanbod krijgt van interessante modeproducten van speciale merken, maar ook woonaccessoires, sportkleding, verzorgingsproducten en schoenen. 

De voordelen voor de winkeliers

Het Miinto-concept heeft voor de winkelier vele voordelen. Deze hebben ten eerste te maken met de online omgeving van het platform. Je kunt er altijd terecht, zonder de deur uit te hoeven gaan, een parkeerplaats te hoeven zoeken, in de rij te hoeven staan of de regen in te moeten. Daarnaast heb je natuurlijk het grote voordeel dat je alle producten van deze kleine boetieks overzichtelijk bij elkaar aangeboden krijgt en deze kunt selecteren door gebruik te maken van handige filters. Je kunt dus een kledingstuk van een winkel in Den Haag vergelijken met dat van een winkel in Maastricht, zonder hier kilometers voor te hoeven reizen. En natuurlijk kun je ook online gebruik maken van de acties en aanbiedingen die de boetiek op dat moment heeft lopen. Online winkelen zonder schuldgevoel en zonder de kleine boetieks te kort te doen is dus zeker mogelijk.

De voordelen voor de retailers

Als retailer is het ook voordelig om je aan te melden bij Miinto. Het geeft je een extra mogelijkheid je producten beschikbaar te stellen aan een veel groter publiek. Ook geef je je klanten grotere flexibiliteit, omdat ze 24/7 bij je kunnen winkelen, ongeacht openingstijden en feestdagen. Miinto regelt verder alles voor je, van het professioneel fotograferen van je producten tot de marketing en de PR. Dat betekent dat je ook zonder ervaring met het online ondernemen toch met andere internetwinkels kunt concurreren. Je betaalt Miinto periodiek een bedrag om een plek bij hen te ‘huren’ en vervolgens komt de gehele opbrengst voor de producten op jouw rekening te staan.

De keerzijde van de medaille

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg mooi, maar er zijn altijd aandachtspunten waar je je zowel als ondernemer als als winkelier bewust van moet zijn. Eigenaren van kleine boetieks bevinden zich niet in een wereld die erg geschikt is voor online retail. De etalages, de indeling van de winkel, de klantenservice; deze aspecten maken allemaal deel uit van de charme van deze aparte en specialistische winkeltjes. Dit gaat verloren zo gauw je online gaat verkopen. Daarnaast is het natuurlijk erg makkelijk als alles door Miinto laat regelen, maar als zelfstandige ondernemer raak je zo wel een stukje controle kwijt. Of online verkoop een pad is dat je met jouw boetiek wilt inslaan, is volledig aan jou als ondernemer om te beslissen.

Klantenrecensies

Daarnaast zijn er de recensies van klanten van Miinto en deze zijn niet altijd even positief. Er wordt veel geklaagd over e-mails die niet worden beantwoord, over retourkosten die niet worden terugbetaald en over een slechte klantenservice die niet kunnen waarmaken wat ze beloven. Een ander nadeel is dat als je meerdere producten aanschaft, deze van verscheidene winkels afkomstig zijn. Ben je niet tevreden, dan zal je deze dus ook apart terug moeten sturen, wat betekent dat je meerdere malen de verzendkosten moet betalen. Als klant doe je er zeker goed aan om de kleine letters te lezen voordat je wat bestelt, zoals de retourvoorwaarden en de leveringssnelheid. Ook is het belangrijk dat er verscheidene contactmogelijkheden worden aangeboden en er een duidelijke plek is waar je een klacht in kunt dienen. Aan de andere kant zijn er ook een groot aantal zeer tevreden klanten van Miinto. De producten worden snel ontvangen, de klantenservice is goed en er wordt veel aandacht besteedt aan details. Ook over het assortiment is men goed te spreken.

De voor- en nadelen van online winkelen

De problemen die klanten ondervinden door bij Miinto te winkelen zijn niet specifiek voor deze website. Door te besluiten online te shoppen weet je dat je de artikelen niet zelf in handen kunt houden voordat je ze aanschaft. Ook weet je dat je nooit face-to-face met een medewerker kunt praten en dat het mogelijk kan zijn dat je je artikel terug moet sturen omdat het niet is wat je had verwacht. Miinto is een moderne en klantvriendelijke website met leuke en aparte kleding waarmee je je kunt onderscheiden van anderen. Je zal er geen producten vinden uit de grote kledingzaken en warenhuizen. Door bij Miinto te winkelen help je de kleine boetiek open te blijven, in een onlinewereld waar deze eigenlijk niet thuishoren. Toch moeten ook specialistische winkeltjes met hun tijd meegaan. Aan online winkelen zit altijd een element van risico verbonden en dit is bij Miinto niet anders. Waar deze website zich echter onderscheidt is het grote aanbod van aparte en interessante producten.