Waar moet het perfecte afscheidscadeau aan voldoen?

Het vinden van een gepast afscheidscadeau voor een collega of vriend is niet zo makkelijk als je in eerste instantie zou denken. Ten eerste zijn alle mensen natuurlijk anders, maar er is ook een nuanceprobleem. Is het cadeau te afgezaagd, dan gaat het persoon met een vervelend gevoel weg. Is het cadeau te duur, dan lijkt het alsof je daarmee indruk probeert te maken. Het perfecte afscheidscadeau moet het idee geven dat de persoon gewaardeerd is tijdens zijn tijd bij het bedrijf en dat hem of haar veel succes wordt gewenst in de toekomst. Maar hoe doe je dat?

Denk aan een ervaring

Het is fijn als de collega of vriend het cadeau kan meenemen en daarbij kan denken aan de tijd die hij of zij met jou/jullie heeft doorgebracht. Een mok met de naam van het bedrijf waar jullie voor werkten is dan niet de beste keuze. Maar als je hier een persoonlijke mok van maakt met foto’s van dingen die jullie hebben meegemaakt, dan lijkt dit direct al heel anders. Het hoeft natuurlijk geen mok te zijn. Wil je wat stijlvollers, dan kun je een gepersonaliseerde set oude wijnen kiezen of een theeset met een persoonlijk bericht erop. Natuurlijk kun je als afscheidscadeau collega ook een ervaring maken en de persoon meenemen uit eten of op een dagje uit. Op die manier zal je voor hem of haar leuke herinneringen creëren die altijd kunnen worden meegenomen.

Geef iets met nut

Als je een afscheidscadeau moet vinden omdat iemand op reis gaat of ergens anders gaat wonen, dan heeft het geen nut om een kast of ander groot cadeau te geven. Dit past niet in de koffer dus kunnen ze het niet eens meenemen. Je kunt dan beter een origineel cadeau geven, zoals een handgeschilderd huisnummer voor de nieuwe woning of een dagboek en een pen om een reisverslag mee te maken. 

Een duurder cadeau is niet altijd beter

Als je probeert iets te bewijzen door een duurder cadeau te geven, dan ben je verkeerd bezig. De persoon waarvan je afscheid neemt zal je niet leuker vinden omdat je een cadeau hebt gegeven dat veel geld waard is. Ook zal deze je niet beter herinneren of meer missen als hij of zij eenmaal weg is. Het is veel belangrijker dat het cadeau emotionele waarde heeft en een positieve boodschap meegeeft. Dit kan voor een paar honderd euro zijn, maar ook voor een paar tientjes. Voel je niet gedwongen om veel geld uit te geven als je je bericht met een ander cadeau veel beter kunt overbrengen.

Stel een pakket samen

Als je het land gaat verlaten, dan zal je versteld staan hoeveel waarde je ineens hecht aan dropjes, speculaas of droge worst. En in andere landen zijn deze producten regelmatig niet te krijgen. Voor iemand die naar het buitenland verhuist is het dus erg leuk een pakket samen te stellen met Nederlandse producten. Let er wel op dat dit dan in de koffer past. Pakketten in het algemeen zijn erg leuke cadeaus. Denk aan een ecologisch groentepakket van een boer in de buurt, een pakket met verzorgingsproducten of als iemand op zwangerschapsverlof gaat een pakket met babyproducten. Hier hebben ze wat aan en kunnen ze nog lang gebruik van maken. Bovendien heb je dan de kans om producten cadeau te doen die de ontvanger anders nooit zelf zou kopen.

Spreek dankbaarheid uit en wens succes

Als iemand afscheid neemt dan wil je niet dat deze persoon weggaat met het gevoel dat ze niet gewaardeerd zijn. Daarom zullen sommige situaties vragen om een cadeau waarmee je dankbaarheid uitspreekt. Dit kan zijn voor een collega die weggaat en jarenlang dienst heeft gedaan in jullie bedrijf. Of als een leraar van jouw klas met pensioen gaat, bijvoorbeeld. Je kunt een bedrukte tegel cadeau geven met daarop een bericht, een gegraveerd glas of sieraad. Hetzelfde kun je bereiken als je iemand succes wilt wensen en laten zien dat je zijn of haar beslissing om weg te gaan steunt. 

Geld of een cadeau dat niet tastbaar is

Afscheid nemen van mensen is lastig, vooral als deze ergens anders naartoe gaan waar jij ze niet meer zomaar op kunt zoeken. Mensen die gaan reizen hebben vaak meer aan geld dan aan een cadeau dat ze mee moeten nemen in de tas. Een andere manier om een cadeau te geven dat je niet in hoeft te pakken is door bijvoorbeeld een avondje uit cadeau te geven met de partner of een (internationale) cadeaubon. Op die manier kunnen ze zelf invulling geven aan waar ze het geld aan willen besteden en weet je ook zeker dat ze dit aan iets zullen uitgeven dat ze nodig hebben. 

Wat kun je het beste niet doen?

Het is natuurlijk vrij makkelijk om te zeggen wat het beste is, maar er zijn ook dingen die je beter niet kunt doen als iemand van plan is om weg te gaan. Eén hiervan hebben we al genoemd: geef nooit een cadeau als die niet kan worden meegenomen. Ook een cadeau waar deze persoon niets aan heeft slaat de plank mis. Een nietszeggend cadeau zal ervoor zorgen dat degene van wie je afscheid neemt zich niet gewaardeerd voelt en dit is natuurlijk het laatste dat je wilt bereiken. Ook is het belangrijk dat je niet een cadeau kiest waarmee je degene die weggaat voor de gek zet of een grapje met hem of haar uithaalt. Het afscheidscadeau moet iets betekenen en iets zeggen.

Ga op je intuïtie af

Of de persoon van wie je afscheid neemt nu een goede vriend is, een collega of een familielid. Met een beetje common sense kom je er wel. Je kunt geld inzamelen met anderen om een duurder cadeau te kunnen bekostigen, mocht dit wenselijk zijn. Je kunt ook besluiten om het geld uit te geven aan een goed doel en bijvoorbeeld een geadopteerd paard cadeau geven als dit gepast is. Hoe dan ook, als je je intuïtie volgt en probeert om het afscheidscadeau origineel, begripvol en waardevol te laten zijn, kun je voor iedereen en iedere situatie zeker wat vinden.