Een resolute beslissing: Beamer kopen

Wil je een beamer kopen, dan heb je heel wat om op te letten. Je koopt natuurlijk niet elke dag een projector, en dan zijn er ook nog eens vele verschillende soorten met uiteenlopende kwaliteiten, resolutie en technieken. Je kunt projectors kopen in elektronicazaken of op webshops, maar een beamer is hoe dan ook een besteding waar je goed over na moet denken. Dus, laat je informeren. Welke beamer heb jij nodig?

Welk soort beamer kopen?

De keuze in beamers is groot. Gelukkig is de projector die bij jou past snel terug te vinden in het ruime aanbod door jezelf een paar vragen te stellen. Zo stel je in eerste instantie het doel van de beamer vast. Ga je hem gebruiken voor je werk, in privésfeer, of educatieve redenen? Als je veel onderweg bent, heb je een mobiele beamer nodig. Om films te kijken kies je een full HD beamer en op scholen worden educatieve beamers gebruikt. Vervolgens kijk je naar de resolutiehoogte. De kwaliteit van het beeld verbeterd met een hogere resolutie, je zult alles scheper kunnen zien. Voor presentaties of een thuisbioscoop is dit dus iets om te overwegen. De resolutie 1920 x 1080 pixels is op full HD kwaliteit.

Beeld, licht, techniek

Naast het soort beamer en de resolutie, let je op de ANSI Lumen. Dit is de naam voor de lichtopbrengst van een projector. Hier geldt: hoe hoger de lichtopbrengst, hoe krachtiger de beamerstraal is. Een krachtige beamerstraal heb je bijvoorbeeld nodig wanneer er veel daglicht de ruimte binnenkomt. Daarnaast kun je het beeld groter maken. Dan zijn er nog drie projectietechnieken. DLP is de techniek voor de kleinere, mobiele beamers. Een LCD scherm is scherper en groter. Tot slot zijn er duurzame led schermen die geen lichtstraal gebruiken.