Wat is autotuning of chip tuning precies?

We zien dat er de laatste tijd een hele hoop mensen zijn die hun auto graag eens zouden willen voorzien van een upgrade. De meest eenvoudige manier om dit te bereiken is door jouw auto te laten chippen, dankzij chiptuning ben je in staat om alles uit jouw auto te halen. Nu is het alleen wel zo dat lang niet iedereen bekend is met het tunen van een auto, het is dan ook belangrijk dat we hier even stil bij staan. In dit artikel zullen wij alles zien wat je maar moet weten over het tunen van een auto, zo weet je wat je te wachten staat.

Wat is chip tuning?

In een auto is een zogeheten ECU geplaatst. Dit is ook wel een afkorting voor electronic control unit, zie dit als het systeem in de auto wat alles aan het werk zet. De instellingen in de auto zetten standaard stellen de veiligheid voorop. Echter heb je deze veiligheid vaak niet nodig, het is namelijk zo dat ze veel te strenge eisen stellen voor de veiligheid tijdens het rijden. We zien “Chip Tuning” ook wel als een verbetering van de algemene prestaties van het voertuig. Deze zijn geheel afgesteld op de behoeftes en wensen van de gebruiker. Dit houdt dus in dat je de ECU op zo’n manier aanpast dat de instellingen van de auto net even wat anders worden. Aan wat voor toepassingen kan je denken? Denk bijvoorbeeld aan de kracht van de motor. De fabrikant heeft hier een bepaalde grens op gezet om zo te voorkomen dat de motor te krachtig wordt. Door Chip Tuning is het echter mogelijk om deze grens te verleggen, hierdoor kan je de kracht van jouw motor opvoeren. Dit heeft als gevolg dat je meer toeren maakt met de auto en dat je harder kunt rijden dan voorheen.

Uitleg – Wat doen Chiptuners precies?

Hoe werkt OBD tuning?

De meeste mensen die hun auto laten chip tunen zullen uitkomen bij een OBD tuning. Bij deze vorm van tuning zal er via de OBD diagnose poort verbinding worden gemaakt met de ECU van de auto. Dankzij deze methode is het zeer eenvoudig om de originele software uit te lezen en aan te passen, om hem vervolgens weer in de auto te installeren. Dit is door de eenvoudige werking de meest snelle en voordelige vorm om jouw auto te laten chiptunen. Het is wel zo dat OBD tuning enkele nadelen met zich meebrengt, zo moet je er goed op letten dat de toegang wel open blijft staan. Mocht er namelijk iets mis zijn met de ECU dan moet de monteur nog wel in staat zijn om deze te repareren. Gelukkig zijn de chiptuning bedrijven dusdanig gespecialiseerd dat zij altijd wel weten hoe ze dit op moeten lossen. Dit is dan ook gelijk de reden dat je er verstandig aan doet om een professioneel in te schakelen en om niet zelf aan de haal te gaan met het ECU van jouw auto.

Waarom hebben auto’s verschillende software systemen?

Er moet benadrukt worden dat er geen universele software is die in elke auto hetzelfde effect kan werken. Dit komt door het feit dat er geen twee auto’s zijn die in dezelfde staat verkeren, zelfs niet de auto’s die van dezelfde productielijn komen. Producenten hebben te veel tijd en geld nodig om elke motor afzonderlijk te ontwikkelen. Ze laten daarom ruimte voor aanpassingen. Dit brengt dan ook met zich mee dat de mogelijkheden tot het tunen af zullen hangen van de betreffende auto. Bij de ene auto is het wel mogelijk, bij de andere weer niet. Om te zien of jouw auto getuned kan worden is het verstandig om even langs een professioneel bedrijf te gaan, zij zijn namelijk in staat om te zien hoeveel opties er voor je open liggen.

Welke voordelen kan je krijgen met chiptunen?

Er zitten aanzienlijk veel voordelen aan het laten chip tunen van jouw auto. Deze voordelen zullen uiteraard afhankelijk zijn van het voertuig, maar wanneer je jouw auto laat chip tunen zal je vrijwel altijd te maken krijgen met de volgende voordelen:

  • Verhoogde prestaties: Chip tuning voor de motor kan worden uitgevoerd om de beperkingen van de fabrikant die op de motor worden geïnstalleerd te verbeteren, verleggen of te verwijderen. En kan dus veel verschillende resultaten geven, afhankelijk van de manier waarop de chip wordt aangepast. Je kunt meer pk’s krijgen, je kunt sneller optrekken, je kunt harder rijden, of je kunt prioriteit geven aan brandstofefficiëntie (zuiniger rijden dan voorheen)
  • Simpele installatie: ITOV het laten plaatsen van prestatie verhogende onderdelen is het tunen een stuk eenvoudiger. Dit wordt namelijk alleen met 1 enkele chip gedaan. Een monteur hoeft helemaal niet zo lang meer bezig te zijn met jouw auto, hierdoor hoef je er ook niet zo lang op te wachten. Deze kortere montageduur heeft ervoor gezorgd dat het uitvoeren van deze chiptuning een stuk voordeliger is dan andere vormen van prestatieverbetering voor jouw auto.
  • Personalisatie: Zoals we al even eerder hebben vermeld is het middels chiptuning mogelijk om jouw auto te personaliseren aan de hand van jouw persoonlijke rijstijl. Mocht je het belangrijk vinden om geld te besparen dan kan je jouw auto zuiniger maken, wil je wat sneller op je werk verschijnen dan kan je de snelheid verhogen. Dit maakt het mogelijk om met meer comfort achter het stuur te zitten.

Welke nadelen zijn er van chiptuning?

Chiptuning kan dus een hele hoop voordelen met zich meebrengen, echter zijn er ook een paar nadelen die komen kijken bij deze klus. Houdt de volgende nadelen van chiptuning dus even in het achterhoofd bij het maken van een afweging: 

  • Motorstress: Omdat chiptuning de grenzen die de fabrikant aan de motor heeft gesteld verwijder kan kan het chiptunen zorgen voor een zwaardere belasting op de motor. Dit kan in de loop van de tijd leiden tot meer slijtage en een verhoogde kans op beschadiging op de motor. Gaat je motor kapot dan ben je verder van huis, dit is namelijk een dure klus om te laten vervangen. Ook als de motor niet beschadigd raakt zorgen de pk’s en de grotere motor-spanning daarnaast voor een grotere belasting van andere onderdelen op uw voertuig, denk hier bijvoorbeeld aan het koelsysteem of luchtfilter. Ook dit kan kosten met zich meebrengen, dit is dus een afweging die je zal moeten maken.
  • Garantie: Het laten uitvoeren van een motorchip tuning kan problemen geven op de garantie van uw auto, die je hebt op jouw voertuig of op je motor. Dit zal grotendeels afhangen van het model van de auto en de fabrikant. Daarnaast hangt het af van de vraag of je het chiptunen uit laat voeren door een gecertificeerde monteur. Het verlies van de garantie heeft voornamelijk te maken met het feit dat de limitaties die een fabrikant heeft geplaatst op de motor zijn ontworpen om te zorgen voor een rijplezier die niet schadelijk en milieu vriendelijk is voor de motor. Kijk even in jouw gebruikers-handleiding of bel de dealer of monteur om er achter te komen of jouw auto getuned kan worden zonder dat je de garantie verliest.

Waar op letten bij het chip tunen?

Wij raden af om zelf aan de slag te gaan met het tunen van de auto. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is het namelijk zeer lastig om zelf de tuning uit te voeren. Tenzij je gespecialiseerd bent of zelf monteur bent natuurlijk, dan is het een ander verhaal. Ben je dit echter niet dan doe je er verstandig aan om een professioneel in te schakelen voor jouw auto. Bij het zoeken van een chiptuning bedrijf is het belangrijk dat je altijd kijkt of het bedrijf aan enkele eisen voldoet. Op de eerste plaats moet er een backup gemaakt worden van het motormanagement systeem. Tevens is het zo dat de accuspanning gegarandeerd moet worden en dat het bedrijf moet kunnen aantonen dat zij speciale ECU kennis hebben. Kunnen zij dit niet of voldoen ze niet aan deze punten dan raden wij aan om een ander bedrijf te zoeken.

Hoeveel zijn de kosten van chiptuning?

Het laten tunen van jouw auto is een relatief goedkope investering om te maken. Het is wel zo dat de prijzen sterk uiteen kunnen lopen, het hangt namelijk allemaal af van wat je wilt bereiken met jouw auto. Als je op Marktplaats kijkt zijn er altijd wel mensen te vinden die het voor 200 euro doen, echter zijn dit geen professionals. Hier wil je dan ook niet je dure auto aan vertrouwen. Voor een professionele chiptuning ben je ongeveer 300 euro kwijt, dit valt dus wel mee. Het valt al helemaal mee als je bedenkt dat je in staat bent om zuiniger te rijden. Uit onderzoek blijkt dat chiptuning je auto tot wel 15% zuiniger kan maken, dit levert je op de lange termijn aardig wat op. Het chiptunen duurt meestal 3 uur, echter kan het zijn dat jouw auto net even wat langer nodig heeft.