Zijn de hover boards van Segway hier om te blijven?

Na de hoverboard obsessie van enkele jaren geleden brengt Segway de ‘Drift W1 uit’, die wat doet denken aan twee kleine hover boards die je onder voeten plaatst.

Op het eerste aanzicht

De rollers zien er heel aantrekkelijk uit en lijken de ideale manier voor millennials om zich te verplaatsen. Vooral omdat de Drift W1 doet denken aan een moderne versie van rolschaatsen die zo populair waren in de jaren ’80 en ’90.

De eerste indrukken zijn overwegend positief: de Drift is modern, klein, gemakkelijk in een rugzak te vervoeren en brengt je snel ter plaatse. Wel is het gewicht redelijk aan de zware kant.

Specificaties

Volgens de specificaties zullen de rollers zo’n twaalf kilometer per uur halen. In vergelijking met de gemiddelde wandelsnelheid (vijf kilometer per uur) lijkt de Drift dus zeker een voordeel te bieden. De rollers zijn daarnaast klein genoeg om gemakkelijk te transporteren in een rugzak, wat zeker een voordeel is ten opzichte van andere elektronische transportsystemen zoals hoverboards, steps en wheels. Maar het gewicht speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol. Deze wordt geschat op zo’n zeven kilogram. Dit is natuurlijk niet zwaar voor een vervoersmiddel, maar voor twee kleine ‘schoenen’ zou je dit gewicht niet verwachten.

De batterij gaat zo’n 45 minuten mee, wat overeenkomt met de gemiddelde reistijd van andere transportsystemen. Daarbij is de oplader niet groot en kunnen de rollers gemakkelijk op bestemming geladen worden.

Algemeen gezien lijken de rollers evenwaardig aan andere transportsystemen, zeker omdat ze makkelijk te verplaatsen zijn, maar zijn ze ook even gemakkelijk in gebruik?

Praktische invulling

Uit video’s blijkt dat je simpelweg een Drift W1 plaatst onder elke voet. Door naar voren te leunen gaan de rollers vooruit. Evenwicht is dus zeker belangrijk, en dat is niet voor iedereen even evident. Ook aangepast schoeisel is cruciaal. Omdat je voet nergens in vastgemaakt is dient je schoenzool stevig te staan op de rollers. Daarnaast is het belangrijk om gesloten schoenen aan te doen zodat je niet door de schoen schiet en je voeten schaaft op de harde asfalt. Zeker bergaf is het afwachten hoe veilig de rollers zijn, maar een helm en goede lichaamsbescherming lijken zeker niet overbodig. Hier lijken ze bij Segway het over eens te zijn, want de Drift wordt geleverd met helm!

Toekomst

In vele opzichten is de Drift zeer gelijk aan standaard rolschaatsen en gelijkwaardig aan andere systemen. Het gewicht en de grootte maken de rollers gemakkelijk verplaatsbaar, al blijft zeven kilogram een zwaar voorwerp om lang mee te dragen.

Deze eerste versie van de Drift heeft alvast veel potentieel, maar een lichtere en kleinere versie zou beter zijn om een waardig voordeel te bieden tegenover andere transportsystemen. Ook de veiligheid van de Drift is nog af te wachten. Neem nog geen doorlopend krediet of ga niet onmiddellijk geld lenen. De tweede versie van dit product wordt ongetwijfeld beter én goedkoper, want de huidige versie kost zo’n 400 Dollar.

Ben je een sportief iemand? Dan zou ik momenteel blijven opteren voor de traditionele versie! Bovendien gaan traditionele rolschaatsen langer mee dan 45 minuten en hebben ze geen oplaadtijd nodig.